Kezdőlap... - kastélyszálloda, kastély, kastélyszálló, hédervár, kastélyhotel
Foglalás/Ajánlatkérés... Galéria... Elérhetőség...
 

Aktuális ajánlataink

Flash töltődik...

Megnyílt a Herend-Lakosztály!

kastélyszálloda, kastély, kastélyszálló, hédervár, kastélyhotel

Szobák...
Árak...
Rövidfilmek a kastélyról...
Magyar kastélyszállodák...

kastélyszálloda, kastély, kastélyszálló, hédervár, kastélyhotel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

kastélyszálloda, kastély, kastélyszálló, hédervár, kastélyhotel

''a Grófnál'' Étterem...

A Múzsák Kastélya... - kastélyszálloda, kastély, kastélyszálló, hédervár, kastélyhotel

Magyar Kastélyszállodák Szövetsége

Historic Hotels Europe

Honlaptérkép

 

Hírek, érdekességek

Táncház minden hónapban!

Mint ahogy azt már megszokhatták minden hónap első péntekén táncházzal kedveskedünk Önöknek! A talpalávalót a Héderváry Táncház hagyományos bandája és a "Serény magyarok" szolgáltatják. Az est 18:00-kor veszi kezdetét a Moldvai gyermek táncházzal, majd utána 19:00-tól Gyimesi táncház felnőtteknek. Mindenkit szeretettel várunk, ha táncol, ha énekel vagy "csak" jól érzi magát! Belépés: INGYEN!

Szezonnyitó táncház - 2012.09.07.

Muzsika és táncok a Mezőségről (Ördöngősfüzes, Magyarpalatka, Szék), Kalotaszegről (Magyarlóna) és a Küküllő mentéről (Szászcsávás).


Muzsikálnak:
Bartha Sándor – hegedű
Jagodics Balázs „Bózsi” (brácsa)
Daniss András "Kongó" (bőgő)

Előtte:
17:00 - 19:00 óra
Moldvai gyerektáncház Szilágyi Anita vezetésével
19:00 - 20:00 óra
Gyimesi táncház felnőtteknek

Muzsikálnak a „Serény Magyarok”:
Hegedűs Kornél - hegedű
Szilágyi Dániel - koboz, gardon
Tóth Kata - dob, gardon

A rendezvény alatt büfé működik!
Belépés: INGYEN

Mindenkit szeretettel várunk, ha táncol, ha énekel vagy "csak" jól érzi magát!

 

Kedves Lilla !

Szeretném megköszönni , hogy részt vehettem az augusztus 24.-i study tour-on. Elnézést a kései visszajelzésért ( múlt héten nem voltam ) .

Nagyszerű, pozitív élményekben gazdag nap volt. A Futura Élményközpont egy nagyszerű létesítmény , a megtekintett szállodák, a csárda ,a pálinkakostoló, a kastély, a táj maga megfelelő turisztikai vonzerővel rendelkezik. Élményeimet megosztottam a kollégákkal is , remélem mindannyian profitálunk majd belőle.

Külön köszönöm a Te és az idegenvezetőnk kedvességét és azt a rengeteg információt amit kaptunk, az egész napos remek ellátásról nem is beszélve.

Sok sikert kívánok !

Köszönettel és üdvözlettel:

Zsuzsanna Gazsó
Managing Director
LIBERTY BUDAPEST KFT.

 

Palatkai táncház a Héderváry Kastély Pinceborozójában
Kodoba Márton Florinnal

Időpontja: 2012. június 1., péntek, 20:00 óra

Muzsikálnak:
Kodoba Márton Florin – hegedű (Magyarpalatka)
Bartha Sándor – hegedű
Fekete Antal „Puma” (brácsa)
Daniss András "Kongó" (bőgő)

Előtte Gyerektáncház 17:00 órától
Hegedűs Kornél, Tóth Kata, Szilágyi Dániel és Anett

A rendezvény alatt büfé működik!
Költség hozzájárulás - a távolról érkező zenészek útiköltségére – kb. 500 Ft/fő.

Mindenkit sok szeretettel várunk!
És örülünk, ha viseletben jöttök, akkor is ha nem mezőségiben!

 

 

 

Kerékpáros menü „a Grófnál”
Bicikliseknek szóló különleges menükínálattal várja nyáron a kiválóan kiépített szigetközi kerékpárutakon kiránduló turistákat a Héderváry Kastély Étterme: „a Grófnál”. Akik elkerekeztek a kastély előtt, az elmúlt napokban már bizonyára figyelmesek lettek a Kerékpáros menüt hirdető hangulatos molinóra.

„A Grófnál” Étterem séfje májustól egészen októberig, a kerékpáros szezon végéig kínálja ínyenc fogásait a kastély teraszán. Az ételek a szezonális kínálathoz igazodva, friss és elsősorban helyi alapanyagokból készülnek a kulináris élvezeteket is kedvelő kerékpárosoknak. Az összeállításnál fontos szempont volt, hogy könnyű, gyorsan elfogyasztható, a sportolás folytatásakor nem megterhelő fogások kerüljenek a kínálatba.

Kérjük, tekintse meg jelenlegi ajánlatunkat és kóstolja meg ételeinket szigetközi kirándulása alkalmával!
Táncházba várunk!

2012. május 4-én, pénteken, ismét megnyílik gyönyörű dongaboltíves pinceborozónk a néptánc- és népzenekedvelők előtt.

17.00 órától Szilágyi Dániel és Hegedűs Kornél (Düsi) várja a táncos lábú gyerekeket Gyermektáncházunkba.

20.00 órától kivilágos kivirradtig pedig élő zenére rophatják azok, akik már ismerik a járást és azok is, akik csak most szeretnék megtanulni a lépéseket.

Muzsikálnak:
Bartha Sándor – hegedű
Fekete Antal „Puma" - brácsa
Daniss András "Kongó" - bőgő

A repertoár ezúttal: muzsika és táncok a Mezőségről (Ördöngősfüzes, Magyarpalatka), Kalotaszegről (Magyarlóna) és Székről.

A rendezvény alatt büfé működik!
Belépés: INGYENES

Mindenkit szeretettel várunk, ha táncol, ha énekel vagy "csak" jól érzi magát!

FIGYELEM! 
A Héderváry Kastély**** táncházai minden hónap ELSŐ péntekén kerülnek megrendezésre.

 

Nálunk dolgozik az ország legjobb recepciósa?

Csíkász Emőke, a Héderváry Kastély**** kitűnő recepciósa Különdíjban részesült "Múzeummarketing – Múzeumlátogatási szokások a magyar lakosság körében" című szakdolgozatával, a Magyar Turizmus Zrt. által életre hívott, „Az év turisztikai témájú szakdolgozata” pályázatán. A versenyre 15 felsőoktatási intézményből neveztek hallgatók. Emőke a díjat ünnepélyes keretek között Dr. Nemes Andreától, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztályának vezetőjétől és Horváth Gergelytől, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatójától vehették át.

Gratulálunk!

Táncházba várjuk ismét!

Február 3-án, pénteken, ismét megnyílik gyönyörű dongaboltíves pinceborozónk a néptánc- és népzenekedvelők előtt. 17.00 órától Szilágyi Dániel és Hegedűs Kornél (Düsi) várja a táncos lábú gyerekeket Gyermektáncházunkba. 20.00 órától kivilágos kivirradtig pedig élő zenére rophatják azok, akik már ismerik a járást és azok is, akik csak most szeretnék megtanulni a lépéseket.

Muzsikálnak:
Bartha Sándor – hegedű
Fekete Antal „Puma" - brácsa
Daniss András "Kongó" - bőgő

A repertoár ezúttal: muzsika és táncok a Mezőségről (Ördöngősfüzes, Magyarpalatka), Kalotaszegről (Magyarlóna) és Székről.A rendezvény alatt büfé működik!
Belépés: INGYENES

Mindenkit szeretettel várunk, ha táncol, ha énekel vagy "csak" jól érzi magát!

FIGYELEM!
Változás: Ezentúl a Héderváry Kastély táncházai minden hónap ELSŐ péntekjén kerülnek megrendezésre.

Töltse nálunk az adventi időszakot!


Hófedte park, jégvirágos ablakok, dérrel csipkézett bokrok… Forralt bor, sült gesztenye, hamuban sült pogácsa… Héderváron mindez várja, és csodaszép, ihlető, karácsonyi hangulatba ringató kirándulások.

 

Győrben a Téli Fesztivál november 25-tel kezdődik, ahol a Széchenyi téren és a belvárosi utcákon Adventi Vásár, majd a Városháza téren Szilveszteri Városi Vigasságok várják az érdeklődőket. Pozsonyban az újévköszöntő neve: „Welcome to Partyslava”. A Vár tövében, a belvárost végigjárhatjuk a macskakövekbe ágyazott arany koronákat követve, vagy csak a frissen őrölt kávé illata nyomán kávéházról kávéházra. Mosonmagyaróváron is mindig kitalálnak valami különlegességet: tavaly a hangulatos belvárosba telepített műjégpálya okozott örömet az enyhébb napokon is téli sportokra vágyó gyerekeknek. December 15-én Halász Judit is itt ad koncertet. Az Európa szerte népszerű Bécsi adventi vásárt is érdemes felkeresni: óriás adventi naptárjával, az elvarázsolt Városházától a Kartnerstrassén végigvonuló faházaival, gyönyörűen kivilágított eklektikus stílusú utcáival, karácsonyi hangulata egyaránt lenyűgöz kicsiket és nagyokat. Bécsben november 10-e után a Múzeumnegyed jégpavilonjait is érdemes felkeresni.
Fogadja bármely város hamisítatlan karácsonyi üdvözletét – az ünnep fényeit gyújtsa meg nálunk, a Héderváry Kastély****-ban és a szívében.
Bővebb információk:
www.fkkk.hu  
www.bratislava.sk  
www.gyor.varosom.hu  

VII Győri Fröccsnapok a Széchenyi téren és a belvárosi utcákon
„A legenda szerint Jedlik Ányos a Fóti Szüret alkalmából mutatta be a „spriccer”-t az általa készített szódából az ünneplő vendégkoszorúnak. Valójában Győrben, a Bencés rendházban kóstolták meg először ezt a kiváló italt. Azóta a fröccs megindult hódító útjára, kultuszital lett, a győri szóda pedig Hungarikum! Most Ön is a fröccs szülővárosában, a VII. Győri Fröccsnapok keretében kóstolhatja különböző fajtáit.

A Fóti Szüret történetét Hegedüs Géza írta meg a Száz rejtély a magyar irodalomban című könyvében, a Világmindenség első fröccse címmel. Eszerint a fröccs keresztapja Vörösmarty Mihály volt, aki a „spriccert” túl németesnek találta. Ahogy az elfogult fröccsivó mondja: A fröccs
szóda nélkül csak jó bor! Kóstolgassuk tehát, és emlékezzünk nagyjainkra, akik szintén kedvelték ezt a kiváló szomjoltó italt: Krúdyra, Tersánszky-Józsi Jenőre, Márai Sándorra, a szervező vendéglátókkal a Győri Rotary Clubbal, akik a bevételt jótékonysági célra ajánlják fel.” (Forrás: Kisalföld)
Időpont: 2011.09.23-25.
Bővebb infó: http://www.fesztivalkozpontgyor.hu

A Macskák Mosonban
Augusztusban ismét a kultúráé és a szórakozásé lesz a Szent István király út Mosonban.
A mosonmagyaróvári Nyári Fesztivál – Szent István Napok 2011 rendezvénysorozatot előrendezvények is gazdagítják.

Augusztus 13-tól 21-ig minden napra jut valamilyen színes program.

A Szent István Napok megnyitója augusztus 19-én lesz 18 órakor, utána fellép a Molnár Dixieland Band és Illényi Katica.

A Nyári Fesztivál egyik nagy produkciójának, a Macskák című musical szabadtéri előadásának helyi résztvevője is lesz. A kismacska szerepében Csöllei Kata, az Ujhelyi-iskola balettos növendéke is szerepet kap. A Madách Színház előadása augusztus 19-én, pénteken este 9 órakor lesz a nagyszínpadon.

A szuperprodukcióra 1000 forintért ülőhelyre jegyek is válthatók a Flesch Károly Kulturális Központban. Az állóhelyek ingyenesek. Az előadást hatalmas kivetítőn is követhetik az érdeklődők.
További részletek: www.mores.hu.

A győri Nyári Zenés Esték a Rába partján rendezvénysorozat programjai részletesen:július 23. szombat 20:30
Víziszínpad | jegyár: 2800 Ft
Sasvári Sándor és barátai koncert – Sasi Turné 2011

július 28. csütörtök 20:30
Víziszínpad | jegyár: 2500 Ft
„In Memoriam Louis Armstrong” – a Benkó Dixieland Band koncertje vendégszólistákkal

július 29. péntek 20:30
Víziszínpad | jegyár: 2500 Ft
20 éves a Budapest Klezmer Band

július 30. szombat 20:30
Víziszínpad | jegyár: 2800 Ft
Liszt a Stradivariuson - Edvin Marton koncert

július 31. vasárnap 20:30
Víziszínpad | jegyár: 2200 Ft
Operett gála – Nagy Balázs és vendégszólisták közreműködésével

Jegyek vásárolhatók: Tourinform Iroda (9021 Győr, Árpád út 32.), valamint a rendezvény helyszínén az előadások előtt 1 órával.
További információ a programokról ITT

Genie oblige!
Liszt Ferenc zongoristaként, zeneszerzőként és karmesterként aratott nemzetközi sikerei, hatalmas hírneve ellenére Liszt egész életében alázattal viseltetett mind a művészet, mind az emberek iránt.
A zene hatalmába vetett hite abban is megnyilvánult, hogy milyen hatalmas alázattal viszonyult a nagy elődökhöz, mennyire tisztelte és támogatta muzsikustársait. Kitüntetéseit is azért viselte a pódiumon, hogy emelje a művészeknek a társadalomban elfoglalt helyét, s volt, hogy az általa csodált komponisták ügyében is eljárt ilyen céllal (amikor pl. Wagner és Berlioz az ő javaslatára kapták meg a Fehér Sólyom Rendet Carl Alexander weimari nagyhercegtől). Tanítványaitól 1835 után nem kért pénzt, úgy érezte, hogy a művészetet, mint Isten ajándékát csakis ajándékként lehet továbbadni. Ahogy tömören megfogalmazta: „a tehetség kötelez!" ("Genie oblige!")
Bár a Liszt-év hivatalos nagykövete Kocsis Zoltán, talán még nála is több helyre eljut a GYSEV 2010. október 22-én leleplezett, immár második zeneszerző-köntösbe öltöztetett mozdonya, amely a Siemens-vonatokra jellemző szolmizálás helyett a II. magyar rapszódiával köszönti az utasokat.

 

Múzeumok éjszakája Herenden!

Az immár nagy népszerűségnek örvendő rendezvénysorozat idén Herendre is leköltözött. A Múzeumok Éjszakájának programja a Pocelán Zoo címet kapta.

Táncház

Mint minden hónap utolsó péntekén, így május 27-én, pénteken 20:00 órától ismét megrendezésre kerül a „Múzsák Kastélya” rendezvénysorozat hédervári táncháza a Héderváry Kastély**** történelmi, magyaros hangulatú Pinceborozójában.
A táncház elkalauzolja a zene- vagy tánckedvelőket a Mezőség dimbes-dombos tájaira. Felcsendül a muzsika Ördöngősfüzesről, Magyarpalatkáról és Székről, de a zene és a tánc révén ellátogathatunk Kalotaszegre is.
Muzsikál a hédervári táncház hagyományos bandája: Bartha Sándor (hegedű), Jagodics Balázs (brácsa) és Danis András „Kongó” (bőgő). A táncházba a belépés ingyenes.
A helyszínen büfé működik.

Pontos helyszín:
9178 Hédervár, Fő utca 47.
Bővebb információ: www.hedervary.hu, info@hedervary.hu, Telefon: +36 96/213-433

Bábkert a Várkertben - Mosonmagyaróváron

Máris tudni lehet a 2011. június 26-án (vasárnap) 10.00 – 20.00 között megrendezésre kerülő Bábkert egynéhány részletét (a végleges programot keresse a www.taltoscsaladikor.hu honlapon):
- A Ciróka Bábszínház hoz két előadást: a Malommesét és a Bolondmesét
- Jön Róka Szabolcs is, és nem csak Zöld Péterről mesél, hanem koncertet is ad
- fellépnek a Katica Fesztivál néptáncosai
- A Levendula Játszóháznak köszönhetően lesz "kukoricás játszó", népi babakonyha, népi ügyességi játékok, „Jár a malom, jár” és még sok meglepetés
- egy Kalandpark is idetelepül
- az estét Katáng koncert zárja


Ezen kívül a már megszokott módon többféle kézműveskedés várja a látogatókat. A nagyobbak pedig a „Nyomot hagyhatsz a városban!” akcióban vehetnek részt: pillekőből utcabútorokat tervezhetnek, amelyek a Mosoni Strandon kapnak később helyet.

A rendezvény természetesen kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes kísérőprogramokkal zajlik – ingyenesen.

A Bábkert idején érvényes Kedvezményes Csomagajánlataink:
- "Kastély + 2": Válasszon két programot kedvére ajánlatunkból!

- "Csobbanás a Szigetközben" a vizes élményekre vágyóknak!

- "3=4": Három felejthetetlen éjszakához a negyediket mi biztosítjuk!


Minden kisfiú szeretett volna egyszer egy modellvasutat…

Ha úgy dönt, hogy április idusán a Héderváry Kastélyszállodában vendégeskedik, egy különleges programra is ellátogathat. Mosonmagyaróváron, a Nyugat-Magyarországi Egyetemen, a Várban rendezik meg április 15-17-e között a 15. Mosonmagyaróvári Nemzetközi Makett Kiállítást és Versenyt, Makett Építő Kupát, mégpedig különleges makettekkel. A több ezer vonat, repülőgép és egyéb jármű között 2011 specialitása a 70 évvel ezelőtti Brit légicsapás repülőit, a VW csoport autóit (Audikat, Skodákat, Volkswageneket, Seatokat, Porsche-kat), az amerikai haditengerészet hőskorából származó gépek és az űrrepülés ötven évét bemutató makettek lesznek.
A rendezvény természetesen kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes kísérőprogramokkal zajlik – ingyenesen.

A makettkiállíttás idején érvényes Kedvezményes Csomagajánlataink:
- Tavaszi pompa és kikelet a Szigetközben

(3nap / 2 éjszaka lelki wellness gyönyörű kastélyszobában)

- Ajándék hétköznapok, tavaszhozó kedvezmények

(6 nap / 5 éjszaka = egy hétre való kaland és egy életre szóló élmény a Szigetközben)

15. Győri Tavaszi Fesztivál

Március 15-én indul az összművészeti Győri Tavaszi Fesztivál. Az április 4-ig tartó programsorozatban számtalan műfaj képviseltetve lesz. Többek között jazz-est, kórustalálkozó, Ránki Dezső zongora estje vagy éppen Kormorán koncert, Szörényi Levente, Csík zenekar, a Ghymes együttes lemezbemutatója és a Győri Nemzeti Színház Don Giovanni operája szórakoztatja az ide látogatókat. De ez idő alatt zajlik a Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál is, ahol kiemelt sztárok lépnek fel, mint PerKu-Va (ESP), Mark Mondesir (UK), Gulli Briem (Mezzoforte dobosa) (ISL) és a világsztár fellépő Carl Palmer Band (UK). 

A fesztivál valamennyi programja elérhető a Győri Művészeti és Fesztiválközpontban és a fesztiválkalauzban.

További információk a Győri Nemzeti Színház programjairól.

 


A Magyar Kastélyszállodák Szövetsége az Utazás kiállításon

A Magyar Kastélyszállodák Szövetsége külön standdal vesz részt az Utazás 2011, azaz a 34. Nemzetközi idegenforgalmi kiállításon. A március 3-6. között megrendezendő eseményen a Héderváry Kastély az MKSz keretében lesz jelen a Hungexpo A-pavilon 308.C standján. Külön örömünkre szolgál, hogy idén a kiállítás belföldi díszvendége Győr lesz, és ezáltal nagyobb hangsúlyt kap Szigetköz és Hédervár is. A külföldi díszvendég ezúttal India.

Megkezdődött a farsangi időszak...

Január 6-val, Vízkereszt napjával lezárult a karácsonyi ünnepkör és kezdetét vette a farsangi időszak, mely egészen hamvazó szerdáig, Nagyböjt kezdetéig tart. A farsangi időszak csúcspontja a Karnevál, hagyományos magyar nevén a "Farsang Farka", mely immár 5. éve megünneplésre kerül a Héderváry Kastélyban a zord téli időszak elűzésére.

A karnevál szó az olasz carne levare (jelentése "ég veled, hús") kifejezésből ered, hisz időszaka megelőzi a Húsvét előtti Nagyböjt kezdetét, amikor az emberek hosszú időre búcsút intenek a húsnak. A világon mindenhol létezik ez a hagyomány, hiszen minden vallásban megtalálható a nálunk böjtnek nevezett időszak, és az azt megelőző raktározás és mulatozás hagyománya.

A Karnevált a keresztény egyház nem ismeri el ünnepnek, hiszen a karneválon meghonosodott szokások némelyike elég nehezen egyeztethető össze a keresztény erkölcsiséggel és szellemiséggel.
Fő motívuma tulajdonképpen az elrejtőzés, elváltozás, vagy az átváltozás, melynek során kibújhatunk bőrünkből. A szolgák uraknak öltözhetnek, a férfiak nőknek, mindenki kipróbálhatja, milyen lehet más bőrében lenni. Továbbá az öröm, a mámor, azaz minden, amit a Nagyböjt időszakában tilos. A világ minden táján így van ez: farsang, karnevál idején az emberek beöltöznek, éjt-nappallá téve mulatnak, felismerhetetlenségig elmaszkírozva, gátlásaiktól megszabadulva, a társadalmi és vallási normák szabályrendszeréből kitörve táncolnak, mulatnak.

Látogasson el Ön is a Héderváry Kastély fergeteges Reneszánsz Karneváljára és mulasson kedvére pompás reneszánsz kosztümjeinkben!
Bővebben a programról...

Bartha Sándor a Magyar Kastélyszállodák Egyesületének új elnöke

A Magyar Kastélyszállodák Egyesülete legutóbbi taggyűlésén Bartha Sándort, a Héderváry Kastély**** igazgatóját választotta új elnökének. A szervezet alelnöke továbbra is Kollár László, a bikali Puchner Kastélyszálló igazgatója, új titkára pedig Kirchner Katalin lett. Az új elnökség azonnal hozzálátott stratégiája kidolgozásához, hogy a december elsején Zalacsányon megrendezésre kerülő első közgyűlésen már konkrétumokkal állhasson a tagok elé.

Terveik között szerepel többek között a közös marketing és értékesítési tevékenység erősítése és fejlesztése többek között a „KastélyKártya” rendszer népszerűsítésével és a „KastélyUtalvány” bevezetésével. Továbbá új image kialakítását és egy korszerű, foglalási rendszerrel ellátott honlap fejlesztését is tervezik, hogy a kastélyturizmus még több hazai és külföldi vendéget vonzzon a nagy múltú épületekben kialakított szállodákba.

Munkájukhoz sok sikert kívánunk!

 

Közlemény a vörösiszap katasztrófáról

Kedves Vendégeink!

A 2010. október 4-én bekövetkezett vörösiszap katasztrófa kapcsán szeretnénk tájékoztatni kedves vendégeinket, hogy a Héderváry Kastély**** a katasztrófa helyszínétől mintegy 110 km-re fekszik a Marcal és a Duna összefolyása felett, ezért a kastély és a község ivóvize teljes mértékben érintetlen és tiszta maradt. A kastélyt körülölelő őspark az ősz csodálatos színeibe öltözve teljes pompájában várja a természet közelségére vágyókat.

A sajnálatos tragédia áldozatainak megsegítésére a Héderváry Kastély**** 2010. október 10. és november 10. között minden foglalt szoba után 1000 Ft-ot ajánl fel a társadalmi szerepvállalás jegyében!

Látogasson el hozzánk Ön is októberben vagy novemberben, hogy együtt segíthessünk a károsultaknak!

A gyűjtőakció eredmányeképpen a kastélyszálodánk 53 000 Ft-ot utalt át a Magyar Kármentő Alap számlájára.

 

"Szigetköz közepe: Hédervár 800+" emlékkonferencia a Héderváry Kastélyban

A Kulturális Örökség Napok alkalmából 2010. szeptember 19-én emlékkonferenciát rendeztek a Héderváry Kastély történelmi falai között. Az találkozó témáj az alapításának 800. évfordulóját ünneplő Hédervár község történelme, valamint a Héderváry család története volt.

A Héderváry baráti kör neves előadókat hívott a Viczay teremben tartott konferenciára, amelyet Dr. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke nyitott meg. Az elnök úr méltatta a Héderváry család szerepét hazánk történelmében. A reformkor egyik kiemelkedő személyisége volt például Khuen-Héderváry Károly, akit kétszer választottak Magyarország miniszterelnökének, de két évtizedig volt Horvátország nádora is.

Több előadás is foglalkozott a Héderváryak rendkívül értékes könyvtárával és levéltárával, amely a század eleji Magyrország egyik legjelentősebbje volt a maga mintegy 30.000, egészen a XIII. századból datálható kötetével. Nemzetközi hírű görög és római érmegyűjteményük sorsa is bemutatásra került. A könyvek jelentős része a második világháború utáni zürzavarban elkallódott, de néhány különleges kötetet, mint például a páratlan jelentőségű Héderváry-kódexet, sikerült megmenteni. Dr. Rácz György, a Magyar Országos Levéltár főlevéltárosa így jellemezte a Héderváry-kódexet: „Ez a kézzel írott középkori könyv, Mátyás király korából való levelek másolati könyve. Felbecsülhetetlen értékét és különleges jelentőségét az adja, hogy ez az egyetlen egykorú, azaz a XV. századból fennmaradt leveleskönyv, amely Mátyás és kortársai leveleit tartalmazza.”

Boldogasszony templomEgy másik előadás Hédervár szakrális emlékeit tárta a közönség elé. Kiemelte a XV. száazadban épült Boldogaszzony templomot, melyet 1679-ben Héderváry Katalin loretói kápolnával egészített ki. A kápolna ma is működik, benne az eredeti oltárral, amelyen a Viczay, a Draskovich és a Khuen-Héderváry címer is megtalálható. A Boldogasszony templom fő hajójában ma képzőművészeti kiállítások tekinthetők meg. A jellegzets barokk külsejű és berendezésű Szent Mihály plábániatemplom falai minden bizonnyal szintén a XV. századból származnak. A kastélyban lévő Várkápolnát 1769-ben építettette a Héderváry család. A falut a kastély felé elhagyva megtalálható még a kis Peregrinus kápolna, a XVIII. század elejéről. A községben ezen kívül több szakrális látnivaló van: Ilyen az 1640-es évekbőól származó Piéta, a hasonló korú Pestis oszlop, valamint mintegy száz évvel újabb „Krisztus az olajfák hegyén” kőszobor.

A nagy érdeklődésre tekintettel tervezik egy kiadvány elkészítését és publikálását a „Hédervár 800+” rendezvényév keretén belül, amelybe az előadások és a bemutatott képek bekerülnek.


Szeptembertől újra táncházsorozat a Héderváry Kastély pinceborozójában

Szeptembertől újra tánctanítással egybekötött táncházba várjuk a magyar népi kultúra iránt érdeklődő vendégeket a Héderváry Kastély hangulatos pinceborozójába. A mulatság első alkalommal 2010. szeptember 24-én 20:00 órától, ezt követően pedig minden hónap utolsó péntekén kerül megrendezésre, tehát október 29-én, november 26-án és a szokásostól eltérően december 17-én.
A szeptemberi első táncházban a mezőségi Búza falu táncait tanítja Gémesi Zoltán. A talpalávalót Bartha Sándor, Jagodics Balázs és Danis András „Kongó” húzzák. A rendezvényre a belépés ingyenes. A helyszínen büfé működik.

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várunk!

Szent László Napok
Győr, 2010. június 26-27.

Idén júniusban is megrendezésre kerülnek Győr csodálatos barokk belvárosában a Szent László Napok. A lovagkor hangulatát idéző programok között szerepelnek zászlóforgatók, íjászok, bajvívók bemutatói, kézműves kirakodóvásár és középkori zenei koncertek is.

A rendezvény célja, hogy tisztelegjen egyik legjelentősebb szakrális kincsünk, a több mint 600 éve készült Szent László ereklye jelentősége előtt. Az európai ötvösművészet remekének számító kincset több mint 400 éve őrzik a városban. Győr 1763 óta Szent László király fogadott városa, amikor is a várost megvédte a pusztító földrengéstől. Ettől az időtől kezdve minden év június 27-én körmenetre viszik a szent ereklyét a hermával együtt.
Az esemény szereplői olyan jeles csoportok mint például a „Kard Rendje” Lovagi Kör, a Szent György Lovagrend, a Szent László Lovagrend, a Szent Sebestyén Számszeríjász Társaság, Róka Szabolcs, a Történelmi Bajvívó Egyesület és még sokan mások.

A részletes program megtekinthető a www.zichypalota.hu oldalon.

Töltsön el Ön is felejthetetlen nyári hétvégét június 25-27. között a Győr közelében lévő Héderváry Kastélyban és vegyen részt a Szent László napok programjain!

Ajánlott csomagjaink a hétvégére:
„Kastély+2”
„Itthon a legszebb a nyár!”

Kerékpáros menü „a Grófnál”
(2010. 05.18.)
www.hedervary.huBicikliseknek szóló különleges menükínálattal várja nyáron a kiválóan kiépített szigetközi kerékpárutakon kiránduló turistákat a Héderváry Kastély Étterme: „a Grófnál”.

„A Grófnál” Étterem séfje májustól egészen októberig, a kerékpáros szezon végéig kínálja ínyenc fogásait a kastély teraszán. Az ételek a szezonális kínálathoz igazodva, friss és elsősorban helyi alapanyagokból készülnek a kulináris élvezeteket is kedvelő kerékpárosoknak. Egyszerre háromféle menü szerepel a kínálatban, melyek között mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Kérjük, tekintse meg jelenlegi ajánlatunkat és kóstolja meg ételeinket szigetközi kirándulása alkalmával!

Balzsamos zöldségekkel kevert tészta salátára halmozott, magvakban sült harcsafalatok, bazsalikommal fűszerezve
Csokoládéhab, gyümölcsökkel

3450,- Ft
*

Tárkonyos pulykaraguleves burgonya gombóccal
Friss salátatál joghurtos vinegrettel, és grillezett csirkemell filével tálalva

2450,- Ft
*

Kerti salátára tálalt fűszeres pirítós, mustáros vinegrettel
Roston sütött cukkini tallérok, fokhagymás parajos metéltre halmozva, sajtforgácsokkal meghintve

2850,- Ft
*

Héderváry gulyásleves burgonyagombóccal

1550,- Ft
*

Ínycsiklandó április ajánlatok „a Grófnál”
(2010. 04. 09.)


"a Grófnál"A Héderváry Kastély ínyenc étterme megújult étlappal és változatos havi ajánlatokkal várja nem csak a szálloda vendégeit, hanem azokat is, akik csupán egy kellemes vacsorát szeretnének elfogyasztani egy meghitt hangulatú elegáns helyen.

Az közelmúltban megújult étlapon a hazai és a nemzetközi konyha remekei egyaránt megtalálhatók. Olyan újdonságok szerepelnek rajta, mint például a Héderváry gyöngytyúk leves, kakukkfűvel és óriás daragaluskával, vagy az egybensült mangalicaszűz füstöltsajtos mustármártásban, házi hercegnőburgonyával, vagy a sült vaníliafagylalt mézes erdei gyümölcsraguval.

Az állandó kínálat mellett ugyanakkor Torma Tibor konyhafőnök minden hónapban változatos szezonális ételkülönlegességeket ajánl „a Grófnál” Étterem vendégeinek. Az áprilisi kínálatban található rozmaringos savanyú bárányleves, fokhagymás báránycomb angol parajra és paradicsomra halmozva házi burgonyapogácsával, vagy eperkocsonya tejszínhabbal és mentaszósszal igazán étvágygerjesztő fogásoknak ígérkeznek egy romantikus vacsorához, vagy éppen egy jeles esemény megünnepléséhez. (A teljes április kínálat megtekinthető: ITT)

Az étterem nyári tervei között szerepel, hogy teraszán kedvezményes kerékpáros menüvel várja majd a szigetközi kirándulókat.

Bővebb információért és asztalfoglalásért kérjük, hívjanak bennünket a 96/213 433-as telefonszámon, vagy írjanak nekünk az info@hedervary.hu e-mail címre!

Szeretettel várjuk Önöket!

Színes programok a zöldellő Szigetközben
(2010. 03. 08.)

A tavaly megalakult Szigetköz Turizmusáért Egyesület tagjai idén is változatos programokkal és szolgáltatásokkal várják a természet szerelmeseit. A Szigetköz szívében található Hédervár és a mesés szépségű, 400 éves Héderváry Kastély igazán remek kiindulópont lehet azok számára, akik közelebbről is szeretnék felfedezni a környék érdekességeit. Az aktív kikapcsolódás után pedig lazításképpen a Hédervártól alig 2 km-re lévő lipóti szabadtéri termálfürdőben pihenhetnek a fáradt turisták.

A térség részletesebb megismerését teszi lehetővé a dunaszigeti Tájközpont, ahol egy interaktív kiállítás várja az érdeklődőket mintegy kétórás idegenvezetéssel. Akik közelebbről is szeretnének megismerkedni e gyönyörű táj változatos élővilágával és felfedezni a nádirigó, a jégmadár, vagy a kormorán fészkelő helyeit szakvezetéssel történő kenutúrán vehetnek részt a Mosoni-Duna különböző ágrendszerében. Megcsodálhatják a természetes szigetvilág ligeterdeit, halbölcsőit.

A szárazföldi programok kedvelői félnapos gyalogtúrára indulhatnak a lipóti Holt-Duna körül kialakított madárlesekkel, pihenőkkel ellátott tanösvényen. Héderváron pedig bebarangolhatják a Héderváry Kastély különleges fákkal tarkított angolparkját, meglátogathatják az egyedülálló Krumplibogár szobrot és az ország legidősebb fáját. Az Árpád-fának nevezett kocsányos tölgy a maga 800 évével messze földön híres kuriózumnak számít.

MosonmagyaróvárKülönleges program a mosonmagyaróvári Vár és Várpince megtekintése is, ahol olyan régi mesterségek kerülnek bemutatásra, mint például az aranyászat és a halászat. Az akváriumteremben pedig szigetközi és egyéb egzotikus halfajokkal ismerkedhetünk.

Ha a fenti kis ízelítő alapján Önök is kedvet kaptak arra, hogy ellátogassanak az országnak erre a természeti csodákkal tarkított részére és részt vegyenek a fenti programok valamelyikén, kérjük keressenek fel bennünket alábbi elérhetőségeinken!

Szeretettel várjuk Önöket!

Héderváry Kastély
Tel.: 96/ 213 433
E-mail: info@hedervary.hu

Herend a Kastélyban
(2010.01.18.)

Még január 27-ig tekinthető meg a Héderváry Kastélyban, naponta 12.00-től 18.00 óráig ingyenesen látogatható Herend a Kastélyban kiállítás.

Az 1826-ban alapított világhírű Herendi Porcelánmanufaktúra által Herend a Kastélyban címmel útjára indított rendezvénysorozat célja, hogy az olyan klasszikus herendi minták, mint például a Rothschild, a Viktória, a Gödöllő, az Eszterházy, a Waldstein, az Apponyi minta, vagy éppen a Héderváry szín újra méltó helyen, egykori megrendelőik főúri otthonaiban, kastélyokban és kúriákban tündökölhessenek. Fontos szempont ugyanakkor az is, hogy hungaricumnak számító Herendi Porcelán és a gyönyörűen felújított műemléki épületek, mint a magyar kultúra részei újra visszakerüljenek a köztudatba.

A vándorkiállítás a 2009-es Kulturális Turizmus évéhez kapcsolódva összesen 12 kastélyban ill. kúriában volt/lesz megtekinthető az ország legkülönbözőbb pontjain. Elsősorban olyan helyszíneken, melyek valamilyen formában kapcsolódnak a herendi alkotásokhoz.

Miért pont a Héderváry Kastély? - tesszük fel a kérdést. A Herendi Porcelánmanufaktúra palettáján található Héderváry szín miatt, melyet Khuen-Héderváry Károly megrendelésére alkottak meg. Kevesen tudják, hogy a gróf, aki a dualizmus korának jelentős politikusa volt, két alkalommal Magyarország miniszterelnöke is volt. A kiállításon szereplő több tárgy díszítése is ezzel a ma is kedvelt és jellegzetes színnel történt. További érdekesség, hogy Adventhez és Karácsonyhoz kapcsolódóan egyedüliként itt lesznek megtekinthetők a Herendi Manufaktúra legszebb karácsonyi mintákkal díszített alkotásai.

Látogasson el Ön is a Herendi Manufaktúra kiállítására a Héderváry Kastélyba!

Ünnepi díszbe öltözött Győr barokk belvárosa!
(2009.12.08.)

A hagyományokhoz híven idén is ünnepi díszbe öltözött a Héderváry Kastélytól mindössze 23 km-re lévő Győr barokk belvárosa. A sétálóutcákon felállított faházakból árusok kínálják portékáikat, miközben kellemes forralt bor illat száll a levegőben... Azokat pedig, akik már túl vannak az ajándékvásárláson, a Győri Téli Fesztivál programjaira hívja a város.

A rendezvénysorozat fellépői többek között a Presidance Company, Aradszky László, a Beat Brothers és Illényi Katica is. Sor kerül a Győri Filharmonikus Zenekar karácsonyi koncertjére és a Diótörő bemutatójára is.

A programokról bővebb információ a http://www.gyor.hu/adatok/programajanlo_5.jpg oldalon található.

Töltsön el Ön is néhány napot a Héderváry Kastélyban az adventi készülődés közepette, tekintse meg Herend a Kastélyban című kiállításunkat és látogasson el a Győri Téli Fesztiválra!

 

„Herend Lakosztály” nyílik a Héderváry Kastélyban
(2009.11.11.)

Héderváry KastélyA Herendi Porcelánmanufaktúra és a Héderváry Kastély együttműködéseként 2009. december 12-én kerül sor a Héderváry Kastély „Herend Lakosztályának” ünnepélyes felavatására és a „Herend a Kastélyban” című kiállítás hédervári megnyitójára Sebestyén Márta, világszerte ismert népdalénekes közreműködésével.

Az 1826-ban a alapított világhírű Herendi Porcelánmanufaktúra rendezvénysorozatának célja, hogy az olyan klasszikus Herendi minták mint például a Rothschild, a Victoria, a Gödöllő, az Eszterházy vagy a Waldstein újra egykori méltó helyeiken, a főúri kastélyok termeiben, asztalain pompázzanak. A hédervári kiállításnak ugyanakkor külön jelentőséget ad a manufaktúra palettáján szereplő, közkedvelt Héderváry szín is.

A kiállítássorozat szigetközi állomásának különlegessége, hogy az országban másodikként a Héderváry Kastélyban kerül kialakításra egy „Herend Lakosztály” melynek dísztárgyai között megtalálható lesz többek között a Hadik huszár, Déryné figurája, a Matyó Madonna, több gyönyörű falikép és egyéb dísztárgyak is.

A 2009. december 12-én 16:00 órától megrendezésre kerülő megnyitón vendégművészként közreműködik Sebestyén Márta népdalénekes, akit Bolya Mátyás kobozon és citerán kísér, díszvendégként pedig jelen lesz Dr. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, valamin Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója.

Látogasson el Ön is a mesés szépségű Héderváry Kastélyba és tekintse meg a „Herend a Kastélyban” című kiállítást 2009. december 12. és 2010. január 27. között, vagy töltsön el néhány felejthetetlen napot az egyedülálló „Herend Lakosztályban”.

Amennyiben rész kíván venni a kiállítás megnyitóján, kérjük, jelezze számunkra a 96/213 433-a telefonszámon, vagy az info@hedervary.hu e-mail címen legkésőbb 2009. december 7-ig. Részvétel csak visszaigazolt regisztrációval lehetséges!

Tekintse meg "Herend a Kastélyban" csomagajánlatunkat!

Megalakult a Szigetköz Turizmusáért Egyesület
(2009. október 12.)

Megalakult a Szigetköz Turizmusáért Egyesület, melynek egyik alapító tagja a Héderváry Kastély, mint a régió egyik meghatározó turisztikai és történelmi látványossága.

A 2005-től 2013-ig szóló Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia országosan kiemelt feladatként tűzte ki a turisztikai desztináció menedzsment rendszer (TDM) kialakítását. E bonyolultnak tűnő meghatározás célja, hogy hazánk turisztikai célterületein a kínálat térségi szinten legyen elérhető a látogatók számára, hogy a turizmusban szereplők naprakész üzleti információkkal lehessenek ellátva, és így a turizmus versenyképessége javulhasson.

Mindehhez szükség van régiónként olyan szervezetek kialakítására, melyek összefogják a térségi turisztikai szereplőket, egyértelmű kompetenciákkal és megfelelő finanszírozással is rendelkeznek. Ebből a megfontolásból szeptember 21-én tartotta meg alakuló ülését a Szigetköz Turizmusáért Egyesület, melynek több mint 50 tagja közt önkormányzatok, turizmusban érdekelt vállalkozások, szakmai és civil szervezetek képviseltetik magukat. Az egyesület pályázatot nyújtott be a TDM Szervezetek támogatása című pályázati felhívásra, melynek sikeressége esetén egyszeri, vissza nem térítendő támogatásban részesülhet, fenti céljainak megvalósítása érdekében.
Reméljük, a TDM szervezet munkájának köszönhetően még több turista látogat majd el a Szigetközbe, ahol a megfelelő információs hálózatnak köszönhetően minél több nevezetességet tudnak megtekinteni és utazásuk végén elégedetten távoznak majd ebből a sokszínű régióból.

Töltsön el Ön is néhány felejthetetlen napot a Héderváry Kastélyban és barangolja be a Szigetköz valamennyi nevezetes helyét!

Év Szállodaszobája 2009
(2009. szeptember 14.)

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Héderváry Kastély 2009-ben is indul az Év Szállodaszobája versenyen a vendégek körében közkedvelt Viczay-Héderváry szobával. Reményeink szerint az igényesen és korhűen berendezett főúri kastélyszoba a korábbi évek sikereihez méltóan szerepel majd az idei megmérettetésen.

A kastély Lipót szobája 2006-ban 3. helyezést, Khuen-Héderváry szobája 2007-ben 2. helyezést, Boldogasszony szobája pedig 2008-ban szintén 2. helyezést ért el a versenyen. Ezt az eredményt tovább fokozza, hogy 2008-ban a négycsillagos kategóriában a Héderváry Kastély volt a legjobb helyezést elérő kastélyszálloda.

A Héderváry Kastély második emeletén található Viczay-Héderváry szoba varázsát a korhű berendezése és az épületet körülölelő csodálatos angolparkra néző kilátása adja. Ebben az igazi kastélyszobában még eredeti a több száz éves ajtó, a Zsolnay-cserépkályha és a tölgyfa ablaktáblák. A szintén a berendezés részét képező antik szekrény és tükör, az eredeti iráni perzsaszőnyeg, a gyertyafényes világítás hangulatát idéző bronz csillár és az egyedi készítésű falikarok, valamint a gyönyörű brokátfüggönyök mindenkit elkápráztatnak. A szoba berendezésekor a belsőépítész célja az volt, hogy a vendégeket az antik környezet visszarepítse a grófok és a grófkisasszonyok korába, ugyanakkor a mai kor magas elvárásainak is maradéktalanul megfeleljen. Ennek megfelelően még a minden igényt kielégítő fürdőszobában használt burkolóanyagok és szaniterek is a kastély korabeli hangulatát idézik. A technikai felszerelések közül sem hiányozhat a csúcskategória: a nagyképernyős exkluzív LOEWE televízió, a Pioneer DVD-lejátszó és a BOSE CD-lejátszós rádió sem.

Az érdeklődők szeptember 15-től adhatják le szavazatukat a www.turizmus.com oldalon.
Kérjük, szavazzanak minél többen, hogy a Héderváry Kastély ismét méltó helyezést érhessen el a megmérettetésen!

Látogasson el Ön is a Héderváry Kastélyba és pihenje ki fáradalmait díjnyertes kastélyszobáinkban!


Színes augusztusi programok Győrben

Augusztusban is számos színes programmal - többek között: Bonnie Tyler koncert, Barokk Nosztalgiák Művészeti Fesztivál, Győri Bornapok Gasztronómiai Fesztivál – várja az érdeklődőket Győr városa.

A messzeföldön híres Barokk Nosztalgiák Művészeti Fesztivál immár 16. alkalommal kerül megrendezésre Győr városában 2009. augusztus 12-16. között. A programsorozat keretében az érdeklődők számos komolyzenei koncerten, 12-én és 13-án a VII. Győri Nemzetközi Koboz, Lant és Gitárfesztivál előadásain, valamint 12-16. között Barokk Esküvőn vehetnek részt. (Részletes program: www.barokk.hu )

Bonnie Tyler koncertjére augusztus 29-én a Győri Bornapok keretében kerül sor A Dunakapu téren. A világhírű énekesnő mellett Al Di Meola és Steve Lukather is a színpadralép az este folyamán. Az augusztus 26-tól 30-ig tartó Bornapok a megakoncerten kívül még borkóstolokkal népzenei és komolyzenei koncertekkel, néptáncelőadásokkal várják az érdeklődőket. (Bővebb információ: www.gyor.hu  )

Töltsön el Ön is néhány felejthetetlen a napot a Győr közelében lévő Héderváry Kastélyban és vegyen részt a színes élményekkel kecsegtető győri programokon. Bővebb információért forduljon hozzánk bizalommal az info@hedervar.hu
 e-mail címen, vagy a 96/213 433-as telefonszámon.
Szeretettel várjuk Önöket!

Hédervár KastélyszállodaKimondták az „IGEN”-t!

Összeházasodott Czippán Anett és Rendes Zoltán. Az Aktív háziasszonya és a TV2 kreatív vezetője a Héderváry Kastély mondta ki a boldogító „igen-t”.
A szerelmesek nyolc hónap után döntöttek úgy, hogy oltár elé állnak, mert úgy érezték, kapcsolatuk megingathatatlan.
- Szűk családi körben ünnepeltünk, csupán az ifjú pár családja és a közeli barátok voltak jelen az esküvőn – kezdte Magyar Rita, a TV” szóvivője. - Egy csodálatos parkban zajlott a ceremónia, a pár boldogabb, mint valaha. A hétvégén el is utaztak nászútra, a mézesheteket egyik kedvenc helyükön, Provance-ban töltik.

Görgényi Gabriella
Bors
2009. július 10.

Hédervár Kastélyszálloda"Elegancia, romantika, meghittség, szeretet - ezek a szavak jutottak eszébe annak a harminc embernek, akik végignézték a TV2-s pár esküvőjét a Héderváry Kastély parkjában. Majdnem minden a tervek szerint ment, az esküvő időpontján azonban változtatni kellett az utolsó időpontban. Az ifjú pár úgy képzelte, hogy éppen naplementekor, azaz 20 óra 55 perckor mondják ki a boldogító igent, ám végül két órával korábban esküdtek örök hűséget. "Rájöttünk, hogy az alkonyi fények miatt nemlennének jók a fotók - mondja Anett, így előrehoztuk az esküvőt". Az Aktív műsorvezetője fantasztikusan mutatott elegáns ruhájában, amit vőlegénye természetesen nem láthatott előbb. A selyemcsipkéből varrt, gyöngyökkel díszített ruhába öltözött menyasszonyt látva aztán elállt Rendi szava."

"A vacsorához a kastélyszálló fényben úszó teraszán terítettek meg. Ahogyan kerti esküvő, úgy a vacsora is a dél-franciaországi Provance színeit, hangulatát és ízeit idézte. Többek között francia hagymalevest, provance-i csirkét, grillezett zöldségeket szolgáltak fel, éjfél után pedig francia lecsó került az asztalra."

Magyar Rita
Story Magazin
2009. július 09.


Táncház a Héderváry Kastély Pinceborozójában


2009. június 26-án immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre a szokásos hónapvégi táncház a Hédervári Kastély hangulatos Pinceborozójában.

Az elmúlt években a Hédervári Kastély számos népzenei rendezvénynek adott már otthont. Ezeken az eseményeken olyan közismert előadók és együttesek vettek rész, mint a Palatkai banda, a Szászcsávási banda, a Tükrös együttes, a Zurgó együttes, a Csík zenekar, Balogh Kálmán, Berecz András, Sebestyén Márta, a Sebő együttes, a Tatros együttes, stb.

2008. decembere óta a népzenei programok szervezői minden hónap utolsó péntekén táncházba várják az érdeklődőket. A talpalávalót Bartha Sándor, Jagodics Balázs és Danis András szolgáltatják. A mulatságokra rendszeresen meghívják vendégmuzsikusként a magyar népzenei élet egy-egy jeles képviselőjét is. Így többek között már Koncz Gergely (Tükrös együttes), Halmos Attila „Csiga” (Tükrös együttes) és Kodoba Florin (Palatkai banda) is muzsikált a táncoslábú közönségnek. A táncot több alkalommal Léber László és Anita tanították.

A következő táncházra 2009. június 26-án 19.00 órától kerül sor a Héderváry Kastély Pinceborozójában. A mulatságot megelőzően Szilágyi Dániel és barátai az „aprótalpú” táncosokat moldvai zenével gyermektáncházba várják.

A belépés INGYENES!

Bővebb információ az info@hedervar.hu e-mail címen vagy a 96/213 433-as telefonszámon a Hédervár Kastélyszállodában kérhető.


Hédervár KastélyszállodaVeterán járműtalálkozó állomása a Héderváry Kastély
(2009. május 8.) 

A 2009. május 29. és 31. között megrendezésre kerülő VI. Hármashatár-menti Veterán Járműtalálkozó résztvevői május 30-án 10.00 és 11.00 óra között a Héderváry Kastélyban tesznek látogatást.

A 2004 óta évente megszervezésre kerülő rendezvény kiinduló pontja a rajkai Aranykárász kemping, ahonnan az esemény résztvevői kirándulásokat tesznek. Idén többek között a halbturni kastélyhoz, Mosonmagyaróvárra és a Héderváry Kastélyhoz is. Amint azt a találkozó főszervezőjétől, Szirtl Györgytől megtudtuk, kb. 40-50 autót várnak a rendezvényre többnyire Magyarországról, de érkeznek veterán autósok Szlovákiából is. Az járműrégiségek között olyan legendás márkák és típusok képviseltetik magukat, mint például a Rolls Royce, Cadillac, a vagy a 850-es Fiat.

A 850-es Fiat szerelmeseinek különös jelentőséggel bír ez a találkozó, hisz évről évre ilyenkor ünneplik a Fiat 850 Klub megalapításának évfordulóját, valamint a típus születésnapját is.

Látogasson el Ön is május 30-án délelőtt a Hédervári Kastélyhoz, hogy gyönyörködhessen a veterán járművekben és ha kedvet érez hozzá, fogyasszon el egy könnyű tavaszi ebédet„a Grófnál” Étteremben!

 

Nyitott Kastélyok Kerekasztala
(2009. április 6.)

Hazánk épített örökségén belül több százra tehető a közönség számára látogatható vagy kulturális rendezvényeikkel kapuikat megnyitó kastélyok, várak és más világi műemlékek száma. Vannak közöttük állami, önkormányzati tulajdonú és fenntartású jeles emlékek, de számos magántulajdonú is, amelyekben a turisztikai kínálat kulturális misszióval párosul.

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, mint a legnagyobb „kastély-gondnokoló” intézmény azt tapasztalja, hogy a fenntartók körében erősödik az igény a rendszeres tapasztalatcserére, a kulturális programkínálat összehangolására és a marketing munkát, a turizmusszervezést célzó együttműködések kialakítására. Erre alapozva elhatároztuk, hogy létrehozzuk a Nyitott Kastélyok Kerekasztala elnevezésű fórumot, amelynek célja, hogy elősegítse a különféle együttműködéseket. Munkájához minden olyan világi műemlék tulajdonosa, működtetője csatlakozhat, aki építészeti értékét valamilyen rendszerességgel bemutathatóvá, vagyis nyitottá teszi és színvonalas kulturális rendezvényekkel a helyi vagy tágabb közösségeket is szolgálja.

A Nyitott Kastélyok Kerekasztala nem formalizált, adminisztrált szervezet. Nincs tagdíja, nincsenek tisztségviselői és nem dolgoz ki bonyolult működési szabályokat. Fórumnak tekinthető, amelyet a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága tanácskozás formájában, évente két alkalommal hív össze a részvételüket jelző „műemlékgazdák”, a műemlékekben működő kulturális közintézmények számára. Szabad társulás tehát, amelynek munkájában a látogatható, a közért végzett kulturális tevékenységet szervező műemlékek részvételére számítunk. A fő cél az együttműködési lehetőségek feltárása, a konkrét – rendszeres vagy alkalmi – kapcsolatok bővítése a kulturális, turisztikai és marketing területeken.

A Kerekasztal 2009. április 18-án, a Műemléki Világnapon alakul meg. Az alapítók a kezdeményező Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (17 kastély) mellett a Magyar Kastélyok és Kúriák Szövetsége (36 kastély és kúria), valamint a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum és a hédervári Héderváry Kastély.

Kérjük, tekintsék meg a Műemléki Világnap alkalmából összeállított csomagajánlatunkat!


Berecz András mesemondó a Héderváry Kastélyban

(2009. március 8.)

Berecz András2009. március 20-22. között a Hédervár Kastélyszálloda vendégeit Berecz András, a híres mesemondó szórakoztatja egy teljes hétvégén át.

A magyar mesék világhírű mestere immár 25 éve gyűjtögeti humorosabbnál humorosabb, felnőtteknek szóló történeteit, szebbnél szebb énekeit Erdélyben, Felvidéken, Moldvában, Somogyban, a Nagykunságon, a Nyírségben, sőt még messzi rokonainknál is, csuvas földön. Vidám előadásaival nap, mint nap mosolyt csal az emberek arcára néhány percre – vagy hamarosan Héderváron egy teljes hétvégére – elszakítva őket a rohanó hétköznapoktól. Legyen szó akár egy kis kultúrházban összegyűlt nézőközönségről, akár egy nagyobb vállalat üzleti vacsorájának résztvevőiről Berecz András mindig megtalálja a közös hangot hallgatóságával.

Látogasson el Ön is a Hédervár Kastélyszállodába 2009. március 20-22. között, hogy a mesék világában tölthessen néhány felejthetetlen napot! Bővebb információ...

Berecz András az RTL Klub Esti Showder című műsorában...

Berecz András a Hir TV Buké című műsorában...

 

Új főszakács „a Grófnál” étteremben
(2009. február 8.)


2009. januárjától Csúcs Péter személyében új főszakács került a Hédervár Kastélyszálloda „a Grófnál” éttermének élére. Az új séf egyik kedvenc területe a francia konyha, melynek fortélyait a budapesti La Fontaine étteremben töltött évek alatt sajátította el az ottani francia főszakács mellet. Ezekre az ismeretekre támaszkodva, ugyanakkor a Hédervári Kastély tradíciójához híven készíti el az étterem új étlapját, mely hagyományos és már elfelejtett magyar ételeket fog tartalmazni egészen új felfogásban és tálalásban.

Az új étlapon kívül, mely március elejére várható, szezonális, ínyenc ajánlatok bevezetésére is sor kerül, hogy mindig újdonságokkal kápráztathassuk el visszatérő vendégeinket.

Azoknak, akik most igazán kedvezményes áron szeretnének egy kis ízelítőt kapni a készülő új étlapunkból javasoljuk, hogy látogassanak el éttermünkbe 2009. február 26-án, Torkos Csütörtökön. Ezen napon ugyanis, igazodva az immár több éves hagyományhoz, 50% kedvezményt biztosítunk vendégeinknek az a la carte étel- és italfogyasztásból.

Bővebb információ és előzetes asztalfoglalás a +36 96 213 433-as telefonszámon, vagy az restaurant@hedervar.hu e-mail címen.
Sok szeretettel várjuk Önöket!

 


Ismét a Héderváry Kastély szobája lett az ország egyik legszebb szállodaszobája
(2009. január 5.)

A Turizmus Kft. és a Magyar Szállodaszövetség 2006-ban indította útjára az Év szállodaszobája elnevezésű versenyét, mely 2008-ban is nagy érdeklődés mellett zajlott a három-, négy- illetve ötcsillagos kategóriában.

A 2008-as versenyen a közönségszavazatok és a szakmai zsűri értékelése alapján a Hédervár Kastélyszálloda „Boldogasszony” szobája II. helyezést ért el a négycsillagos kategóriában. Ezzel az elismeréssel a Hédervár Kastélyszálloda eddig mindhárom évben a legjobbak között szerepelt az Év szállodaszobája versenyen: 2006-ban a „Lipót” szoba III. helyezett lett, 2007-ben a „Khuen-Héderváry” szoba pedig II. díjat kapott a megmérettetésen. Különösen büszkék vagyunk arra is, hogy 2008-ban, mint már 2006-ban is, a Hédervári Kastély szobáját ismerték el a legszebbnek a magyar kastélyszállók között.

Látogasson el Ön is a Hédervár Kastélyszállodában és töltsön el néhány felejthetetlen napot díjazott szobáink valamelyikében!

 

Kezdetét vette a Bécsi Adventi Vásár és a Győri Téli Fesztivál
(2008.december 9.)

A Hédervár Kastélyszállodától kb. 60 percnyi autóútra lévő osztrák fővárosban már több mint két évtizede rendezik meg a híres Bécsi Adventi Vásárt, melynek során több helyszínen is kínálják különféle portékájukat az árusok.

A Városháza épületében és a Városháza előtti téren az „Adventi varázslat” élményvilága várja az ajándékot keresőket mintegy 140 árussal. A környező park karácsonyi díszben pompázó fái között sétálva pedig igazi ünnepi hangulatba öltöztethetjük lelkünket. A nem messze lévő Mária Terézia téren felállított „Karácsonyi Faluban” kedvünkre válogathatunk az egészen különleges karácsonyi ajándékok és a hagyományos iparművészeti tárgyak között is, miközben osztrák fúvószene vagy harangjáték szól, vagy éppen egy gospel kórus énekel ünnepi dallamokat. A Schönbrunni kastély karácsonyi fényekkel díszített udvarán kézműves termékeket, kézzel készített ékszereket és rusztikus karácsonyfa-dekorációt vásárolhatunk.

Akik közelebbi célpontot keresnek kirándulásuk helyszínéül, azoknak a kastélyszállodánktól mindössze 22 km-re lévő Győr városát ajánljuk, ahol november 28-án vette kezdetét a Győri Téli Fesztivál és Vásár. A barokk történelmi belvárosban a karácsonyi portékák sokasága mellett kulturális, zenei előadásokkal, betlehemes és hagyományörző műsorokkal várják az érdeklődőket. A programban szerepel többek között Adventi játszóház, a Diótörő című mesebalett, Csajkovszkij és Sztravinszky műveiből összeállított karácsonyi hangverseny, Jégszobrász bemutató, Edvin Marton hegedű virtuóz koncertje és számos könnyűzenei koncert is.

Töltsön el Ön is néhány felejthetetlen adventi napot a Héderváry Kastély és tegyen egy kirándulást a csodálatos karácsonyi hangulatba öltözött osztrák fővárosba, vagy a gyönyörű győri barokk belvárosba!

 

Vegyen igénybe Ön is különleges kedvezményeket a Kastély Kártyával!
(2008. november 18.)

Kastély Kártya

A 2007. végén alakult Magyar Kastélyszállodák Egyesületének célja magyar kastélyok, udvarházak, várak, történelmi épületek köré kapcsolódó kulturális örökség megóvása, ápolása és bemutatása. Ennek érdekében az egyesület a közelmúltban bevezette a Kastély Kártyát.

A kártya tulajdonosa 12 hónapon keresztül jelentős kedvezményeket vehet igénybe az egyesület tagszállodáiban, így a Hédervár Kastélyszállodában is. Többek között 30% kedvezményt a Rack Rate árakból, vagy 12% kedvezményt az egyes kastélyszállodák csomagajánlataiból korlátlan alkalommal. (Bővebben erről...)
Ajándékozza meg szeretteit, üzleti partnereit Kastély Kártyával karácsonyra, egyéb ünnepi alkalmakra, vagy igényelje saját részre, hogy Ön is részesülhessen rendkívüli kedvezményeinkből.

A kártyával kapcsolatos bővebb információért keresse szállodánkat a 96/213-433-as telefonszámon, vagy az info@hedervar.hu e-mail címen.A
Héderváry Katalin Bál díszvendége és fővédnöke Makray Katalin olimpikon
(2008. október 21.) 


A 2008. november 22-én megrendezésre kerülő Héderváry Katalin Bál díszvendége és fővédnöke Dr. Schmitt Pálné Makray Katalin olimpiai ezüstérmes tornász, a tévétorna egykori közkedvelt szereplője.

Az olimpikon tízéves korában kezdett el tornászni, ami ma már késői kezdésnek számítana, de akkor, 1955-ben ez átlagosnak volt mondható. A torna elkezdésénél szó sem volt kényszerről vagy szülői akaratról, ugyanis Makray Katalin nagyon önállóan és tudatosan élte az életét már akkor is. Mozgékony gyerek volt, így szinte automatikusan adódott számára a torna.

Jelentős előrelépés volt számára, amikor a Postás Sportegyesülethez került, így igazi verseny-szakosztályba léphetett. Egy idő után tagja lett az ifjúsági válogatottnak, majd a felnőtt válogatottság következett és az első világverseny: Prágában, 1962-ben, ahol felemás korláton hatodik lett. A következő évben pedig felvették a testnevelési főiskolára. Nem sokkal később Brazíliában rendezték a főiskolai világbajnokságot, ahol holtversenyben első helyen végezett a kilencszeres olimpiai bajnok Larissza Latinyinával.
Aztán 1964-ben következett a tokiói olimpia, ahol Makray Katalin ezüstérmes lett. Sportpályafutásának a csúcsa volt az olimpiai ezüstérem, a sporttól azonban nem szakadt el utána sem. Ha korábban nem ismerte volna az egész ország, a tévétorna – melyben gyermekeivel közösen szerepelt - szinte egy csapásra mindenki ismerősévé tette. Az "Egy kicsi mozgás mindenkinek kell…" című műsorral közel tíz éven keresztül majd minden este ott vendégeskedtek sok-sok családnál.

Katalin férje, Schmitt Pál jelenleg is aktív sportdiplomata, sőt korábban a klasszikus értelemben vett diplomáciai pályán is megfordult. A rendszerváltozást követően madridi, majd berni magyar nagykövetként tevékenykedett hazánkért az országhatárokon kívül. A magyar nagykövet feleségeként Makray Katalin számtalan diplomáciai fogadást szervezett és férje oldalán képviselte hazánkat. Fontos szerepet játszott a diaszpórában élő magyarok összefogásában is. Segítségével sok értékes kapcsolat jött így létre Magyarország és a hazájuktól távol élő magyarok között. Több alkalommal a Berni Magyar Bál fővédnöke is volt.

Vegyen részt Ön is a Héderváry Katalin Bálon és töltsön el egy kellemes, zenés, táncos estét Makray Katalinnal a Hédervár Kastélyszállodában. Bővebb információért forduljon hozzánk bizalommal a 96/213 433-as telefonszámon, vagy az info@hedervar.hu e-mail címen.

 

Hédervár KastélyszállodaIngyenes idegenvezetéssel várja látogatóit a Héderváry Kastély!
(2008. szeptember 15.)

Hagyományosan idén is megrendezik a Kulturális Örökség Napjait szeptember 20-21-én, amelyhez ebben az éveben a Hédervári Kastély is csatlakozott. Sok szeretettel várjuk azokat a látogatókat és érdeklődőket, akik szívesen megismernék ennek a gyönyörű kastélynak a történetét és részt vennének egy érdekes idegenvezetésen az évszázados falak között.

Az Európa Tanács támogatásával zajló programsorozat 1984-ben Franciaországból indult és napjainkra már 48 országban kerül megrendezésre minden év szeptemberében egész Európában. Célja, hogy hozzáférhetővé, megtekinthetővé tegye az emlékhelyeket, műemlékeket a nyilvánosság számára.

A Hédervár Kastélyszállodában két alkalommal vehetnek részt ingyenes idegenvezetésen az érdeklődők 2008. szeptember 20-21-én. Előzetes időpontegyeztetés a kastély recepcióján e-mailben (info@hedervar.hu), vagy telefonon (96/213-433) szükséges.

Sok szeretettel várjuk Önöket!

A Héderváry Kastély Európa nagy tradíciójú szállodái között
(2008. augusztus 18.)

Kastéllyszállodánk két elismert nemzetközi szakmai szervezetnek is a tagja lett a közelmúltban.

A Historic Hotels of Europe -hoz a Magyar Kastélyszállodák Egyesületének keretein belül csatlakozott kastélyszállodánk. A történelmi szállodákat összefogó szervezet így már 17 európai ország hasonló jellegű egyesületeit tömöríti magába. A tagság számos előnnyel jár, nem csak a több évtizedes külföldi tapasztalatok átvétele előtt nyitja meg az utat, hanem többek között lehetőséget biztosít a külföldi kiállításokon való megjelenésre az HHE égisze alatt. A tagok természetesen szerepelnek az európai közös kiadványokban, amelyek nem csak európai országokban kerülnek terjesztésre, hanem a tengerentúlon is.

A Hédervár Kastélyszálloda nem régiben meghívást kapott az salzburgi székhelyű Schlosshotels & Herrenhäuser szervezetébe is. A nemzetközileg elismert szervezet közel fél évszázada működik sikeresen és napjainkra már 57 történelmi szállodát és éttermet számlál tagjai között Ausztria, Olaszország, Csehország, Horvátország és Magyarország területéről.

Mindkét egyesület célja, hogy a tagjai között tudja azokat a szállodákat, melyek komoly értéket képviselnek a turisztikában. Kiemelten fontos számukra az eredetiség, a történelmi hangulat, a festői környezet megőrzése, valamint a különösen figyelmes és személyre szabott kiszolgálgás.

Megnyílt a Szigetközi Tájközpont
(2008. július 15.)


A Szigetközben soha nem csalódhat, hiszen itt számtalan jobbnál-jobb kikapcsolódási lehetőség várja Önt. Látogasson el a Hédervári Kastélyba, pihenjen meg a 400 éves kastély falai között és fedezze fel a környék számos látnivalóját, mint például a június végén megnyílt Szigetközi Tájközpontot. A bemutatóhelyen többek között kísérleti Duna-modell, interaktív kiállítás, - a Szigetköz élővilágáról, a Duna elterelésének következményeiről - és egy hajómalom arányosan kicsinyített mása tekinthető meg. Várják ide mindazokat, akik szeretnék jobban megismerni a Szigetköz titkait és az itt található lenyűgöző természeti csodákat.

Szigetközi Tájközpont Dunasziget, Iskola u. 41.
Nyitva-tartás: kedd-től szombatig, 10.00 - 16.00 ig.


Indul a Múzsák Kastélya nyár!
(2008. június 17.)

Különleges hangulatú Republic koncerttel kezdődik 2008-ban a már hagyományosnak mondható Múzsák Kastélya kulturális rendezvénysorozat a Hédervár Kastélyszálloda gyönyörű parkjában.

A június 27 -én 20.00 órakor kezdődő koncert mintegy nyitányaként szolgál az egész évet átszövő, de leginkább a nyári hónapokra összpontosuló különleges környezetben megrendezett kulturális programoknak. Az idei nyár egy zenei csemegével, a rock és a történelem, a könnyűzene és a hagyományok találkozásával kezdődik, a már említett nagyszabású Republic koncerttel. Lesznek ezen kívül a kastélyban még a további hónapok folyamán középkori udvari vigasságok, reneszánsz bálok. A Múzsák Kastélya rendezvények a több száz éves kastély falai között illetve a gyönyörű angolparkban már nem hiányozhatnak a Szigetköz kulturális programkínálatából.

Árpád fa, Hédervár„Egy éves” a 800 éves Árpád fa!
(2008. május 15.)

Egy éves újjászületését ünnepli a hédervári Árpád fa, amelynek tavaly április-májusban közös összefogással sok lelkes helyi és messze földön élő polgár mentette meg az "életét". Pontosabban 800 éves ágait....

Egy hirtelen jött vihar csaknem a vesztét okozta az ország legöregebb fájának tavaly április elején. A betegeskedő hédervári Árpád-fa két ága is letörött, és mentőakció indult az egyetlen ép rész megmentéséért. Az összefogásnak köszönhetően egy fővárosi szakirányú tevékenységet folytató vállalat néhány héttel később megkezdte a munkálatokat, melyek szerencsére sikeresen végződtek.

2008 áprilisában újabb kötelekkel erősítették meg a szakemberek a nyolcszáz éves hédervári kocsányos tölgyet. Az egyetlen épen maradt ágat pedig egy tartógúla védi a károsodástól. A már rügyező fa állapotát hamarosan újra megvizsgálják.

A jó idő beköszöntével látogassanak el Önök is a ritka természeti csodához! Természetesen sok más nevezetesség is található Héderváron. Csak, hogy a legfontosabbat említsük: megtekinthetik és akár szállóvendégként is kipróbálhatják a 400 éves reneszánsz épületben található Hédervár Kastélyszállodát, vagy betérhetnek különleges ínyenc éttermébe, mely szeretettel várja a megpihenni vágyó kirándulókat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Táncház „a Grófnál”, a Héderváry Kastély****-ban

 

 


Genie oblige!
Liszt Ferenc zongoristaként, zeneszerzőként és karmesterként aratott nemzetközi sikerei, hatalmas hírneve ellenére Liszt egész életében alázattal viseltetett mind a művészet, mind az emberek iránt.
A zene hatalmába vetett hite abban is megnyilvánult, hogy milyen hatalmas alázattal viszonyult a nagy elődökhöz, mennyire tisztelte és támogatta muzsikustársait. Kitüntetéseit is azért viselte a pódiumon, hogy emelje a művészeknek a társadalomban elfoglalt helyét, s volt, hogy az általa csodált komponisták ügyében is eljárt ilyen céllal (amikor pl. Wagner és Berlioz az ő javaslatára kapták meg a Fehér Sólyom Rendet Carl Alexander weimari nagyhercegtől). Tanítványaitól 1835 után nem kért pénzt, úgy érezte, hogy a művészetet, mint Isten ajándékát csakis ajándékként lehet továbbadni. Ahogy tömören megfogalmazta: „a tehetség kötelez!" ("Genie oblige!")


Bár a Liszt-év hivatalos nagykövete Kocsis Zoltán, talán még nála is több helyre eljut a GYSEV 2010. október 22-én leleplezett, immár második zeneszerző-köntösbe öltöztetett mozdonya, amely a Siemens-vonatokra jellemző szolmizálás helyett a II. magyar rapszódiával köszönti az utasokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kedves Lilla !

Szeretném megköszönni , hogy részt vehettem az augusztus 24.-i study tour-on. Elnézést a kései visszajelzésért ( múlt héten nem voltam ) .

Nagyszerű, pozitív élményekben gazdag nap volt. A Futura Élményközpont egy nagyszerű létesítmény , a megtekintett szállodák, a csárda ,a pálinkakostoló, a kastély, a táj maga megfelelő turisztikai vonzerővel rendelkezik. Élményeimet megosztottam a kollégákkal is , remélem mindannyian profitálunk majd belőle.

Külön köszönöm a Te és az idegenvezetőnk kedvességét és azt a rengeteg információt amit kaptunk, az egész napos remek ellátásról nem is beszélve.

Sok sikert kívánok !

Köszönettel és üdvözlettel:

Zsuzsanna Gazsó
Managing Director
LIBERTY BUDAPEST KFT.

vissza az előző oldalra